"Omgevingsbewust"

Wij werken mee aan de realisatie van circulaire bedrijven



Indieningsvereisten voor het aanvragen van een Omgevingsvergunning

De indieningsvereisten voor aanvragen in het kader van de Omgevingswet zijn afhankelijk van de specifieke activiteit die u wilt uitvoeren. Er is geen universele set eisen die voor elke aanvraag geldt. Wel zijn er een aantal algemene principes en hulpmiddelen die je kunnen helpen om te bepalen wat je nodig hebt:


Algemene principes:

  • Zorgvuldigheidsbeginsel: Je bent verplicht om alle informatie aan te leveren die nodig is voor een goede beoordeling van de aanvraag. Dit betekent dat u moet nagaan welke informatie relevant is voor de specifieke activiteit en de locatie waar deze plaatsvindt.
  • Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO): Het DSO is het digitale loket waar je aanvragen kunt indienen en informatie kunt vinden over de Omgevingswet. Het Omgevingsloket is onderdeel van het DSO en biedt hulpmiddelen zoals de Vergunningenscan en de mogelijkheid om een conceptverzoek in te dienen.
  • Omgevingsplan: Het omgevingsplan van de gemeente bevat de regels die gelden voor de fysieke leefomgeving. Hierin kunt u informatie vinden over vergunningplichten en indieningsvereisten voor specifieke activiteiten.


Hulpmiddelen om indieningsvereisten te bepalen:

  • Vergunningenscan: Met de Vergunningencheck in het Omgevingsloket kun je nagaan of je een vergunning nodig hebt voor een bepaalde activiteit. De check geeft ook informatie over de benodigde gegevens en documenten.
  • Conceptverzoek: Als je twijfelt over de haalbaarheid van je plan of de benodigde informatie, kun je een conceptverzoek indienen. De gemeente kan dan feedback geven op je plan en aangeven welke informatie nog nodig is.
  • Informatiepunt Leefomgeving (IPLO): Het IPLO biedt informatie over de Omgevingswet en de regelgeving voor verschillende activiteiten.


Aan wat voor soorten onderzoeken moet u denken:

Welke onderzoeken u nodig heeft, hangt ook af van de specifieke activiteit en de locatie. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Milieuonderzoek: Voor activiteiten met mogelijk negatieve gevolgen voor het milieu, zoals bouwwerkzaamheden of industriële activiteiten, kan een QRA, een aanmeldnotitie m.e.r.-beoordeling of een ander milieuonderzoek nodig zijn.
  • Bodemonderzoek: Als de activiteit de bodem kan verontreinigen of als er sprake is van een vermoeden van bodemverontreiniging, is een bodemonderzoek vereist.
  • Ecologisch onderzoek: Voor activiteiten die invloed kunnen hebben op beschermde natuurgebieden of diersoorten, is een ecologisch onderzoek nodig.
  • Archeologisch onderzoek: Als er in het gebied archeologische waarden aanwezig zijn of kunnen zijn, is een archeologisch onderzoek vereist.
  • Akoestisch onderzoek: Voor activiteiten die geluidsoverlast kunnen veroorzaken, zoals verkeersbewegingen of industriële activiteiten, is een akoestisch onderzoek nodig.
  • Luchtkwaliteitsonderzoek: Een luchtkwaliteitsonderzoek brengt de emissies naar de lucht in beeld en toetst deze aan de geldende wet- en regelgeving. Een luchtkwaliteitsonderzoek maakt, met behulp van een verspreidingsmodel de concentraties inzichtelijk.
  • Stikstofonderzoek: In het stikstofonderzoek wordt gekeken naar de effecten van de uitstoot van stikstof (stikstofoxiden en ammoniak) gedurende de bouw- en gebruiksfase op de omliggende Natura 2000-gebieden.


Wat kan Omgevingsbewust voor u betekenen in het kader van de indieningsvereisten:

Naast het laten uitvoeren van een vergunningenscan, doet u uw voordeel door de uitvoering van de onderzoeken aan ons uit te besteden*. Wij maken gebruik van de diensten van meerdere bureaus die onderzoeksrapporten opstellen, waardoor:

  • De onderzoeken beter zijn afgestemd op de verschillende thema’s. Dit komt mede omdat ieder bureau vaak een specifiek thema heeft waar het hoog op scoort;
  • De prijzen voor de onderzoeken lager liggen en de onderzoeken vaak gunstiger geprijsd zijn. Hierdoor is de prijs-kwaliteit-verhouding veel beter;
  • Omgevingsbewust weet door de vele opdrachtgevers door het hele land, per onderwerp welke bureaus goed liggen bij de specialisten van het bevoegd gezag;
  • We over het algemeen sneller geholpen worden. Dit komt omdat we niet verplicht zijn om interne specialisten te gebruiken zoals bij de werkgever, daarom worden we als externe klant behandeld.


Verschillende milieuonderzoeken heeft Omgevingsbewust in het verleden zelf ook uitgevoerd. Hierdoor is Omgevingsbewust beter in staat om de benodigdheden van de specialist in te schatten en kan Omgevingsbewust (in samenwerking met u als opdrachtgever) deze zeer snel aan te leveren. Daarnaast zorgt Omgevingsbewust voor de koppeling van de specialist van het bevoegd gezag met de ingeschakelde specialist voor het betreffende onderzoek. Als vergunningenadviseur is Omgevingsbewust sparringpartner van de vergunningverlener en kunnen we de verschillende specialisten met elkaar in contact brengen, zij spreken ten slotte dezelfde taal. 

Omdat Omgevingsbewust zelf de onderzoeken niet uitvoert, ontvangt u offerte van het betreffende onderzoeksbureau en indien u akkoord gaat ontvangt u uiteindelijk ook de facturen van het betreffende onderzoeksbureau.


*Let op: Wij zijn de tussenpersoon die de specialist van een betreffend bureau benadert voor een aanbieding en de uiteindelijke uitvoering. Dit betekent dat u het daadwerkelijke onderzoek niet aan ons uitbesteed, maar wij verzorgen de coördinatie eromheen.